dimanche 13 mai 2012

"Ştiinţa în viaţa mea" la Cité des Sciences, Paris (Radio 79)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite",
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache,
transmisă vineri, 11 mai 2012, de Radio România Cultural.
Emisiunea a putut fi ascultată în direct, începând cu ora 13:15 ora României, şi pe http://www.radioromaniacultural.ro/.


Bună ziua tuturor!
Astăzi vă invit din nou să vizităm împreună o expoziţie organizată la Cité des Sciences, Cetatea Ştiinţei de la Paris.

 Este vorba de expoziţia "Ştiinţa în viaţa mea" - La science dans ma vie, care îşi întâmpină vizitatorii din decembrie 2011 încoace.
O expoziţie ce se adresează în primul rând adolescenţilor, dar nu numai lor, şi care este rodul unei colaborări originale între patru institute europeene specializate în popularizarea ştiinţei: Heureka din Finlanda, Museon din Olanda, Cienca Viva din Portugalia şi Universcience, organism francez ce regrupează Cité des Sciences şi Palais de la Découverte.
Scopul organizatorilor acestei manifestări a cărei deviză pare să fie "interactivitatea" este să-l determine pe vizitator să realizeze rolul major pe care ştiinţa îl joacă în viaţa noastră cea de toate zilele.
Uşor de spus, nu-i aşa? Ceva mai greu de pus în practică, dar, dacă este să judecăm după succesul expoziţiei, cei care au conceput-o şi-au atins scopul.
Cum? Invitând fiecare vizitator să participe la o serie de jocuri şi teste legate de descoperiri ştiinţifice majore ale ultimilor 100 de ani şi de efectul lor asupra vieţii noastre de zi cu zi.
Cei 600 m² ai expoziţiei sunt structuraţi în patru secţiuni distincte:
La vie et l'esprit, Une meilleure sante, Le système Terre, Au-delà du visible.
...
[Pentru mai multe detalii, vă invităm să ascultaţi intervenţia în integralitate, aici şi acum, pe blog]
Aşadar, dacă treceţi prin Paris, mai ales dacă sunteţi în familie, nu ezitaţi să vizitaţi Cité des Sciences şi expoziţia "La science dans ma vie". Vă veţi amuza, vă veţi minuna şi veţi învăţa câte ceva. De un lucru sunt sigură: nu veţi regreta!