dimanche 3 juin 2012

Crepusculul... faraonilor, la Paris - (Radio 82)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite",
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache,
transmisă de Radio România Cultural, vineri 1 iunie 2012. 

Emisiunea a putut fi ascultată şi pe http://www.radioromaniacultural.ro/.
Sumarul poate fi consultat pe blogul emisiunii publicat de Mihaela Straton.Bună ziua tuturor!
Aşa cum v-am promis săptămâna trecută, rămânem împreună în Egipt, dar la Paris.
De data asta vom merge la un alt muzeu parizian, Muzeul Jacquemart-André, care găzduieşte până la sfârşitul lunii iulie expoziţia "Crepusculul faraonilor".
O expoziţie dedicată unei perioade mai puţin cunoscute de publicul larg, considerată pe nedrept ca o perioadă de declin. Ce-i drept, acest ultim mileniu al Egiptului faraonilor a reprezentat o perioadă frământată, confruntată între altele cu o mulţime de invazii.
Frământată pe plan militar şi politic, acest mileniu (1070 - 30 î.e.n.) a fost însă extrem de fecund în domeniul artistic, iar perioada cuprinsă între 672 şi 525 î.e.n. este considerată o adevărată Renaştere a artei egiptene.
Expoziţia "Crepusculul faraonilor" reuneşte ceva mai mult de 100 de piese excepţionale, toate autentice, împrumutate de la cele mai prestigioase colecţii de antichităţi egiptene, printre care Aegyptisches Museum din Berlin, British Museum din Londra, Musée du Louvre din Paris, Metropolitan Musem din New York sau Kunsthistorisches Museum din Viena.
Statui şi basoreliefuri, sarcofage şi măşti funerare, obiecte de cult şi bijuterii constituie tot atâtea mărturii ale rafinamentului acestui mileniu de civilizaţie egipteană.
[...]

[Pentru mai multe detalii, vă invităm să ascultaţi intervenţia în integralitate, aicipe blog].

Aşadar, dacă treceţi vara aceasta prin Paris, dincolo de obeliscul din Place de la Concorde sau de piramida Luvrului, încercaţi să petreceţi câteva ore măcar în compania faraonilor într-una din cele două expoziţii dedicate Egiptului antic.
Sigur nu veţi regreta!