vendredi 29 juin 2012

Diversiunile borfaşilor

...et circenses...
Urmăresc de departe, cu un zâmbet amar, un spectacol.
Un circ trist, cu muzică tare, care-ţi răneşte urechile, în timp ce scenariul, atât cât e, răneşte bunul-simţ. Şi îmi aduc aminte de o întâmplare trăită nu demult, într-un oraş de pe un alt continent.

Ne întorceam spre casă, seara târziu. La un moment dat, în faţa noastră, doi cetăţeni au început să se certe, apoi să se ia de păr şi să se bată în toată regula. Unul părea victima, celălalt borfaşul. Mai că ne venea să sărim în apărarea victimei, dacă ne-am fi dat seama care dintre ei este...

În momentul acela, un alt cetăţean ne-a şoptit: "Fiţi atenţi! Sunt în gaşcă! În timp ce ei se ceartă, complicii lor încearcă să vă fure pe la spate!" Traducerea e aproximativă, sfaturile fiindu-ne date în altă limbă. Dar situaţia e aceeaşi. În timp ce publicul se implică în povestea patimaşă de pe scenă, borfaşii acţionează nestingheriţi.

"Ce-a fost, o să mai fie, ce-o să fie, a mai fost. Nimic nou sub soare."
(Ecleziastul I, 9).

Căci "Dumnezeu i-a făcut drepţi pe oameni, dar ei umblă cu multe şiretenii".
(Ecleziastul VII, 29)

Dacă nu cumva e chiar şi mai grav decât nişte găinării de milioane...

6 commentaires:

 1. Revista 22, editia on-line, 30.06.2012
  Statul de drept în pericol - Apel al Grupului pentru Dialog Social:
  Bilanţul noii guvernări USL, după nici câteva săptămâni, este de natură să neliniştească prin periclitarea şi deteriorarea rapidă a statului de drept. Avem senzaţia că, în fiecare zi, ne pierdem o bucăţică din libertatea pe care am dobândit-o cu greu şi pe care o garantează tocmai statul de drept. Cu fiecare decizie şi gest politic pare că se face un nou pas pe drumul spre o formă a dictaturii. Recursul constant al actualului cabinet la practica ordonanţelor de urgenţă subminează autoritatea Camerelor, autoritate pe care uniunea social-liberală a pretins că o apără în anii de opoziţie. Atacurile la adresa puterii judecătoreşti fac parte din aceeaşi strategie de ameninţare şi de intimidare a autorităţilor statului. Curtea Constituţională însăşi, ca garant al supremaţiei constituţiei, face obiectul unor declaraţii care tind să îi pună în cauză rolul şi semnificaţia. Respectarea constituţiei pare să fi devenit un comportament facultativ.
  Dorim ca viaţa noastră politică să se desfăşoare dincolo de persoane şi de conflicte personale, dincolo de răfuieli şi de reglări de conturi. Nu putem accepta să trăim cu senzaţia că, în fiecare zi, democraţia constituţională şi elementele libertăţii şi ale statului de drept sunt ameninţate. Atotputernicia majorităţii conjuncturale de deputaţi şi senatori, majoritate creată prin traseism politic, nu este o expresie a democraţiei, ci exact contrariul ei.
  Cerem întregii clase politice să aibă în vedere binele comun, binele acestei ţări, marile probleme care ne stau în faţă (atragerea de fonduri europene, crearea de locuri de muncă, combaterea economiei subterane, oprirea hemoragiei de inteligență a României etc. etc.), şi nu răfuieli între persoane şi grupuri. Nu dorim o ţară aşezată pe ură şi pe organizarea sistematică a urii. Scopul guvernării nu este acela de a perpetua în societate o stare de revanşă. Nu se îndreaptă ceea ce au făcut rău cei de dinaintea ta, imitându-i sau răspunzând cu un rău înzecit. Noua guvernare a ajuns la putere nu pentru a hrăni un conflict perpetuu şi pentru a instala poporul român într-o stare de nevroză generalizată.
  Într-un context european şi naţional atât de dificil este nevoie de regăsirea dialogului politic ca unică formă posibilă de identificare a unor soluţii economice şi sociale viabile. Întoarcerea la normalitatea democratică şi constituţională se impune în acest moment mai mult ca niciodată.
  GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL

  RépondreSupprimer
 2. Revista 22, editia on-line, 02.07.2012

  Lăsați-ne să jucăm, domnilor arbitri!
  de Gabriel Liiceanu

  De două luni de zile trăiesc un amestec de bâlci și coșmar. [...]

  Pe acest fundal de Blitzkrieg declarat societății civile, instituțiilor statului și constituției României, pe acest fundal de cultivare sistematică a urii și agresivității devenită program de guvernare, nimeni, se pare, nu mai poate să-și vadă de treabă.

  Oamenii și-au întors privirile de la îndeletnicirile curente și mestecă mental, clipă de clipă, ceea ce le oferă cotidianul. Iar cotidianul le oferă o hrană mizerabilă: minciuna barocă, atentatele repetate la pudoarea elementară a intelectului și a bunului simț, tupeul abisal, înscenările grotești. Parcă niciodată n-am văzut cuvintele mințind, punctual, în halul ăsta. Tot mai mulți oameni se simt interlocați și își caută, în replică, cuvintele potrivite pentru a găsi un remediu la tenacitatea minciunii.[...]

  Un altul îmi scrie: „Pe mine evenimentele ultimelor zile mă irită, mă obosesc și mă deprimă. M-au mâncat degetele să comentez plagiatul, sinuciderea și alte trișerii. Știu însă că ar fi mormântul literaturii mele. Scriu un roman care va fi un protest absolut împotriva suferinței și morții. Nu pot să-l părăsesc pentru clovneriile vieții noastre politice, despre care nu va mai ști nimeni nimic în zece ani. Nu mai am decenii de risipit.” [...]

  Dar ceea ce se întâmplă cu o mână de intelectuali se întâmplă cu o țară întreagă. Într-un moment în care criza își arată colții în mai fiecare loc al Europei, lucrul de care am avea cea mai mare nevoie ar fi seninătatea pentru a munci într-un climat așezat. Oamenii isterizați, abătuți de la preocupările lor curente, nu pot face treabă. Reușita unui guvern este să se facă simțit cât mai puțin.[...]

  Nu mai faceți, așadar, domnilor arbitri, să crească isteria. Duceți-vă certurile în subteran, scutiți-ne de sforăriile voastre politice. Când erați în opoziție, ne-ați promis marea cu sarea. Terminați autostrăzile începute, creați locuri de muncă, absorbiți fonduri europene, lăsați justiția să-și vadă de treabă, astupați-ne gropile, nu ne măriți taxele și – de astăzi – costul energiei cu 5%. Lăsați-ne să trăim în pace cu colegii noștri de muncă, cu cei din familie, cu prietenii, cu noi înșine. O să plece toți tinerii, sătui de neașezarea locului, și o să rămâneți cu bătrânii cărora n-o să le mai puteți plăti pensiile.

  Lucrul cel mai dramatic pe care l-a trăit România de-a lungul istoriei sale a fost neputința de a obține continuitatea. Cu fiecare pagină a istoriei, cu fiecare generație, cu fiecare guvern schimbat, totul se reia, aici, de la capăt. Suntem un popor de demolatori. Nu știm să tezaurizăm ceea ce au făcut mai de soi cei de dinaintea noastră. Avem o adevărată furie a demolării. De tot ce facem se alege praful.

  Mă gândeam, așa cum m-am gândit toată viața cu invidie, la colegii mei universitari din Germania. Nici unul nu se culcă seara pe creier cu Helmuth Kohl și nu se scoală dimineața pe creier cu Angela Merkel. De ce trebuie eu să adorm seara cu sinuciderea lui Năstase în gând și să mă scol dimineața cu plagiatul lui Ponta?

  Gabriel Liiceanu

  RépondreSupprimer
 3. Revista22.ro 13-08-2012
  Revolutia borfasilor - saptamana decisiva?
  de Dan Tapalaga

  "Cateva evenimente anuntate pentru aceasta saptamana ar putea grabi deznodamantul "revolutiei borfasilor". Intram in saptamana decisiva? Evolutia periculoasa a "revolutiei borfasilor" a determinat Statele Unita sa trimita, in fine, la Bucuresti un emisar special. Acest gest fara precedent indica gravitatea situatiei din Romania. Emisarii speciali intervin atunci cand diplomatia clasica esueaza. Prezenta lor marcheaza in mod oficial o criza democratica profunda. Pe de alta parte, USL pare sa-si pregateasca noi linii de atac pentru asaltul final prin fortarea Curtii Constitutionale de a valida referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, desavarsind astfel lovitura de stat."

  RépondreSupprimer
 4. Revista 22 Editie online 07.09.2012
  Revoluţia ratată
  de Cristian Campeanu

  "ci s-au limitat să calculeze meschin, ca nişte borfaşi, că asta le va asigura imunitatea şi accesul neîngrădit la resurse. Cu alte cuvinte că, vor putea fura în continuare (sau în sfârşit) nestingheriţi. "

  RépondreSupprimer