dimanche 1 juillet 2012

"Sciences à cœur" - Université Pierre et Marie Curie, Paris - Radio (85)

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite",
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache,
transmisă de Radio România Cultural, vineri 29 iunie 2012.

Emisiunea poate fi ascultată în direct şi pe http://www.radioromaniacultural.ro/.
Sumarul ei poate fi consultat pe blogul emisiunii publicat de Mihaela Straton.
http://stiintaincuvintepotrivite.radiocultura.ro/


Bună ziua tuturor!

Astăzi aş dori să vă vorbesc despre o manifestare dedicată tălmăcirii ştiinţei pe înţelesul tuturor. Este vorba de ciclul de "întâlniri" organizate de Universitatea Pierre şi Marie Curie din Paris, reunite sub titlul generic "Sciences à cœur".

O adevărată călătorie în "inima" ştiinţei, călătorie ai cărei "ghizi" sunt cercetători care îşi desfăşoară activitatea în cadrul prestigioasei instituţii de învăţământ superior.

De două ori pe lună, joia, un amfiteatru al universităţii îşi deschide porţile pentru toţi cei animaţi de curiozitate ştiinţifică. El, amfiteatrul, devine cu această ocazie un loc în care se pot întâlni mai multe generaţii, de la cea a elevilor de liceu, la cea a "seniorilor".

Aşadar, un public larg, dornic să cunoască cele mai recente descoperiri ştiinţifice din toate domeniile şi să analizeze impactul pe care acestea îl au asupra societăţii de astăzi şi, mai ales, asupra celei de mâine.

Printre domeniile abordate în cadrul acestor întâlniri se numără chimia, fizica, matematica, genetica, biologia marină, neuroştiinţele, informatica, paleontologia, robotica, ecologia - cu alte cuvinte domeniile cărora le aparţin principalele teme de cercetare ale colectivelor Universităţii Pierre et Marie Curie.

Iar pentru curioşii care, dintr-un motiv sau altul, nu pot participa la una dintre aceste conferinţe, există posibilitatea de a le urmări - în video - pe http://video.upmc.fr/.


[Pentru mai multe detalii, vă invităm să ascultaţi intervenţia în integralitate pe blog.]