samedi 7 juillet 2012

Sorbona - Marele Amfiteatru (1/3)

Cum e o localitate mai măricică în Franţa, cum găseşti o straduţă cu denumirea de Strada Şcolilor. Chit că una e şcoala primară şi cealaltă grădiniţa sau şcoala de muzică. Tot şcoli se cheamă că sunt, iar orăşelul se mândreşte să aibă o Rue des Ecoles.
Parisul confirmă regula, având şi el o Rue des Ecoles, unde, la numărul 47, se află intrarea principală a Sorbonei.
Cum deunăzi am asistat la o Cérémonie de remise des prix
în Grand Amphithèâtre de la Sorbonne, iată câteva imagini şi digresiuni.
Clădirea este cunoscută sub numele de "La nouvelle Sorbonne" şi este datorată arhitectului Henri-Paul Nénot, câştigătorul unui concurs prezidat de Charles Garnier.
Prima piatră a edificiului a fost pusă în 1885, iar o primă parte a fost inaugurată în 1889, cu ocazia aniversării centenarului Revoluţiei Franceze.

La inaugurare era prezent preşedintele Sadi Carnot, al cărui unchi, purtând acelaşi nume, este poate şi mai cunoscut, datorită "ciclului Carnot" din termodinamică. 
De notat că Sadi Carnot, unchiul, publicase lucrarea care l-a făcut celebru (Réflexions sur la puissance motrice du feu et sur les machines propres à développer cette puissance) la vârsta de 27 de ani şi se stinsese din viaţă în 1832, la vârsta de 36 de ani.
Sadi Carnot, preşedintele, a murit în 1894, asasinat la Lyon de către un anarhist italian, şi este singurul preşedinte francez îngropat la Panthéon (alături de bunicul său, Lazare Carnot, numit şi Le grand Carnot).
Dar gata cu digresiunile! Informaţii suplimentare se pot găsi pe http://fr.wikipedia.org/wiki/Sorbonne.

Să urcăm acum încet, privind în jur şi savurând momentul, pe scara de onoare, spre
Marele Amfiteatru al Sorbonei.


4 commentaires:

 1. Marturisesc ca sunt fascinata de Sorbona, mai ales de cand am citit, mai tanara fiind, o carte despre Marie Curie si despre pasiunea acesteia pentru studiu, cunoastere...
  Minunate cadre!

  RépondreSupprimer
 2. Minunate detalii arhitecturale. Mă bucur că astfel am avut ocazia de a intra la Sorbona pentru a admira eleganţa şi bunul gust al fiecărui colţişor. Superbe fotografiile. Aştept continuarea.

  RépondreSupprimer
 3. des images lumineuses
  je vous souhaite un beau dimanche
  bises

  RépondreSupprimer
 4. Ce splendoare! Superbe fotografii!

  RépondreSupprimer