jeudi 23 août 2012

Legenda calului alb (continuare) - Jing'an Temple, Shanghai (10)

Memento: Pentru a vă mai arăta câteva din fotografiile făcute la Jing'an Temple fără a vă plictisi prea mult,
vă voi povesti între timp o legendă, Legenda calului alb.
Continuare
"Războinicii de teracotă ai armatei spectrale a lui Qin Shi Huangdi răspund acestei preocupări: 
oriunde s-ar duce, un împărat trebuie să fie protejat de armata sa.
Din acest punct de vedere, ideea de a sculpta o statuie pentru a reprezenta o persoană, oricât de nobilă şi înţeleaptă ar fi ea, cu unicul scop de a o venera, părea pe atunci chinezilor cât se poate de extravagantă.
Atunci când statuia care este oferită împăratului este eliberată din pânzele care o protejează, acesta nu-şi poate reţine un şoc: ea seamănă exact cu personajul pe care l-a văzut în vis.
Cu cât priveşte mai mult statuia, cu atât este mai fermecat de infinita înţelegere din zâmbetul acesteia: niciodată, pe pământul Chinei, nu mai fusese văzută o asemenea reprezentare a blândeţii şi a compasiunii.
« Dacă învăţătura pe care v-a transmis-o acest înţelept conţine la fel de multă bunăvoinţă pe cât exprimă figura lui, spuse împăratul oaspeţilor săi, atunci această învăţătura trebuie răspândită în întreg imperiul meu. 
Şi pentru a fi astfel, ordon să fie construită o casă de oaspeţi pentru a depune această statuie şi pentru a adăposti persoane învăţate venite de pe melaguri apusene, pentru ca ele să explice aceste învăţături locuitorilor Ţării de Mijloc. »
Astefl relatează tradiţia sosirea budismului în ţara lui Confucius, implantarea sa sub protecţia împăraţilor dinastiei Han de est şi crearea, spre sfârşitul secolului I al erei noastre, la Luoyang, a primului templu budist din China, Baima Si sau "Templul Calului Alb".
De mai multe ori demolat şi reconstruit, dar niciodată botezat altfel, acest templu există şi azi. 

Astăzi, în faţa intrării principale, un cal de piatră, cu tot harnaşamentul, sculptat în timpul dinastiei Song (960 - 1279; n.n.), aminteşte evenimentul care a fost la originea templului.
Desigur, este numai o legendă - adică adevărul pe chinezeşte.
 Căci ceea ce proclamă numele acestui templu este faptul că budismul a intrat în China prin vest, a cărui culoare simbolică, în sistemul chinez, este albul, şi că el venea din ţara cailor, adică din Fergana, actualul Afganistan. 
Celelalte lucruri au fost, evident, puţin diferite."
Traducere (MSC) din Les trois sagesses chinoises. Taoïsme, confucianisme, bouddhisme 
Cyrille J.-D. Javary - Albin Michel, 2010, p.163-5.