dimanche 19 août 2012

Neguţătorul din Veneţia în Grădina Shakespeare, Paris

"În 1857, un teatru în aer liber, numit «Teatrul Florilor » a fost deschis în Grădina Pré Catelan, în mijlocul a numeroase atracţii care au dispărut în tulburările din 1870. Un "théâtre de verdure", care l-a înlocuit pe precedentul, a dat câteva reprezentaţii la sfârşitul secolului 19, dar ele au fost complet suprimate după războiul din 1914-1918."
Théâtre de Verdure du Jardin Shakespeare
"Concepţia generală a grădinii, bazată pe piesele lui Shakespeare, permite evocarea în cinci tablouri, a câtorva capodopere în care plantele au fost citate în mod deosebit:
Visul unei nopţi de vară, Furtuna, Macbeth, Hamlet şi Cum vă place."

"Acest mic teatru se compune dintr-un decor vegetal şi mineral, separat de parter prin fosa orchestrei. Totul este încadrat de un amfiteatru. Ansamblul formează o mică grădină rafinată, bogată în plante de origini diverse. El poate primi circa 400 de spectatori."
[Spicuiri dintr-un afiş aflat la intrare]

"Le fond de l'aventure qui fait le sujet du Marchand de Venise se retrouve dans les chroniques ou dans la littérature de tous les pays, tantôt en entier, tantôt dépouillé de l'épisode très-piquant qu'y ajoutent les amours de Bassanio et de Portia. Un jugement pareil à celui de Portia a été attribué à Sixte V qui, plus sévère, condamna, dit-on, à l'amende les deux contractants, pour les punir de l'immoralité d'un pareil marché. [...]
Mais l'aventure tout entière se trouve consignée, avec quelques différences, dans un très-ancien ouvrage écrit en latin et intitulé: Gesta Romanorum, et dans le Pecorone de ser Giovanni, recueil de nouvelles composé avant la fin du quatorzième siècle et par conséquent très-antérieur à Sixte V, ce qui rend tout à fait improbable l'anecdote rapportée sur ce pape par Grégoire Léti."
cf. Notice sur Le Marchand de Venice, dans
The Project Gutenberg EBook of Le marchand de Venise, by William Shakespeare.Adăugăm, în final, o frază de actualitate:
"Esenţa libertăţilor democratice occidentale nu vine în primul rând din vot, ci din sistemul complex de instituţii şi proceduri ce se interpune între, pe de o parte, societate şi, pe de altă parte, puterea brută şi decizia arbitrară şi abuzivă ce poate veni fie de la un individ, un grup, o clasă socială sau de la o majoritate democratică."
[Milioane de români: despre populism şi iresponsabilitate - Dragoş Paul Aligica, Revista 22]
Pentru că, de fiecare dată când vorbim de Shakespeare, ne aducem aminte şi că,
ne place sau nu, suntem şi  actori, nu numai spectatori:
"All the world's a stage,
And all the men and women merely players".

Duminică, 12 august 2012, Paris.