jeudi 11 octobre 2012

Emil von BEHRING * - Un dar de Crăciun

În noaptea de Crăciun a anului 1891, la Berlin, un copil bolnav a primit un dar minunat: posibilitatea de a creşte şi de a deveni adult. Ce-i drept, ambalajul cadoului nu era dintre cele mai atrăgătoare: o seringă plină cu un lichid a cărui eficacitate nu fusese încă dovedită.
 German caricature showing von Behring extracting the serum with a tap
from: Lustigen Blattern; published 1894.

Fără acest dar, copilul bolnav ar fi fost doar încă unul dintre cei a căror întâlnire cu "îngerul strangulator" ar fi fost fatală. Nu erau puţini: doar în Germania, în fiecare an, circa 50.000 de copii [1] îşi pierdeau viaţa din pricina acestui adevărat "serial killer" numit difterie.

Dar adevăratul început al poveştii se situează cu aproape patruzeci de ani în urmă.
Pe 15 martie 1854, se năştea în localitatea Hansdorf din Prusia, Emil Adolf, primul fiu al cuplului August şi Auguste Behring. Tatăl, învăţător, mai avea patru copii dintr-o primă căsătorie, iar după Emil se vor mai naşte încă opt. O familie numeroasă, pentru care salariul tatălui asigură un trai modest. Băiatul, căruia îi place să înveţe, este remarcat de către pastorul din sat, care îl ajută să urmeze cursurile Gymnasium-ului (liceului). Este lesne de înţeles de ce, în condiţii materiale modeste, familia doreşte ca Emil să studieze teologia şi să îmbrăţiseze o carieră ecleziastică. Băiatul este însă atras de medicină. Din păcate, asta presupunea studii lungi şi costisitoare, inaccesibile din motive financiare.

Exista însă o alternativă: Colegiul Medical Militar din Berlin, unde studiile erau gratuite. În schimb, absolvenţii se angajau să rămână în cadrul armatei mai mulţi ani după obţinerea diplomei. Pentru Emil Adolf Behring urmează deci câţiva ani de peregrinări dintr-o garnizoană în alta, ca medic militar.
Emil von Behring in a military uniform.

  Ani în care acumulează experienţă şi devine din ce în ce mai interesat de bolile infecţioase care făceau ravagii la vremea respectivă. Apoi are loc întâlnirea cu Robert Koch, al cărui asistent devine, şi începutul experienţelor cu bacilii difteriei şi ai tetanosului. Ani şi ani de muncă pentru a pune la punct un tratament contra difteriei şi mai apoi a unui ser ce induce imunizarea împotriva acesteia.
Historical engraving showing how the medicinal serum was obtained from immunized horses.

 Să fie munca îndârjită care îl absoarbe cu totul? Sau dorinţa de a avea o situaţie materială ceva mai solidă ? Sau pur şi simplu faptul că până la întâlnirea cu Else Spinola, fiica directorului spitalului Charité din Berlin, nu găsise partenera potrivită? Emil şi Else se căsătoresc în 1896 şi au împreună şapte copii.
Wedding picture of Emil and Else von Behring.

 Tânărul care fusese cât pe ce să nu studieze medicina a devenit un savant recunoscut în lumea întreagă. Titlurile, distincţiile şi medaliile (inclusiv din Romania) se acumulează, este membru onorific a numeroase societăţi ştiinţifice din lumea întreagă, iar în 1901 este înobilat.
În acelaşi an, Emil von Behring este primul laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.
  Emil von Behring, Photograph 1909;

Nu se ştie cum se numea copilul care a beneficiat de miracolul de Crăciun. Mulţi pun la îndoială însuşi faptul că primul caz de vindecare a unui pacient suferind de difterie în urma inoculării serului preparat de Emil Behring ar fi avut loc în această noapte semnificativă.
Un lucru este sigur: fie că aceasta s-a întâmplat de Crăciun sau în altă zi a anului, Emil Behring a făcut omenirii un cadou extraordinar.

* - Emil von Behring (1854-1917) - Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1901
"pentru lucrările sale privind utilizarea terapeutică a serurilor, în special pentru aplicarea lor împotriva difteriei, prin care a deschis o nouă cale în domeniul ştiinţei medicale şi a pus la îndemâna medicului o armă eficace împotriva bolii şi a morţii"


[1] - "The first successful therapeutic serum treatment of a child suffering from diphtheria occurred in 1891. Until then more than 50,000 children in Germany died yearly of diphtheria. During the first few years, there was no successful breakthrough for this form of therapy, as the antitoxins were not sufficiently concentrated."
from "Emil von Behring: The Founder of Serum Therapy". Nobelprize.org. 11 Oct 2012 http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1901/behring-article.html


Foto 1 şi 5: Credit Wellcome Library, London.
Foto 2, 3 şi 4 : Courtesy of Aventis Behring; from "Emil von Behring: The Founder of Serum Therapy"; Nobelprize.org. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1901/behring-article.html