jeudi 25 octobre 2012

Ronald ROSS * - Mlaştini, ţânţari şi poezie

Până nu de mult, aş fi pus serios la îndoială seriozitatea unei persoane care m-ar fi întrebat ce au în comun Dante, Cromwell, Dürer, Byron, Washington, Lincoln, Sir Arthur Conan Doyle, Ho Chi Min, Mahatma Ghandi, Ernest Hemingway şi Maica Tereza. Şi totuşi…

Cu toţii au suferit de malarie. Iar lista persoanelor celebre atacate de această maladie este mult mai lungă. Pentru unii, boala a fost chiar fatală. Iar lor li se adaugă mai multe milioane de anonimi, între 150 şi 300 de milioane, doar în ultima sută de ani. Şi printre ei, oare câţi Dante sau Dürer...

S-ar putea spune că de-a lungul veacurilor, paludismul a influenţat în mod hotărâtor cursul istoriei. În nenumărate conflicte, numarul soldaţilor şi ofiţerilor ucişi de "friguri" l-a depăşit cu mult pe al celor căzuţi în luptă. Războaie au fost pierdute, iar oraşe asediate au scăpat de cucerire şi distrugere nu atât datorită înfruntărilor între trupele inamice, cât din pricina hematozoarului palustru.

Stamps highlighting malaria eradication


Unul dintre primele texte în care este pomenită malaria, vechi de mai multe milenii, este scris în caractere cuneiforme, pe o tăbliţa de argila. El atribuie boala lui Nergal, zeul babilonian al molimelor şi distrugerii, reprezentat ca o insectă asemănătoare unui ţânţar.
Cât despre populaţiile băştinaşe din Africa de Est, ele utilizează acelaşi termen pentru a desemna ţânţarul şi malaria.

Dar o dovadă ştiinţifică incontestabilă a acestei legături nu a existat până la sfârşitul secolului nouăsprezece. Mai precis, până la lucrările lui Ronald Ross.

Major Ronald Ross at the time of his great discovery;
photographed in Darjeeling in May 1898, with the diagnostic microscope invented by him.
From a photograph in the London School of Hygiene.

Nenumăraţi sunt savanţii sau artiştii a căror vocaţie a fost precoce.
Pentru mulţi, aspiraţiile au fost contrariate însă de dorinţele şi proiectele părinţilor. Nu aşa au stat însă lucrurile în ceea ce-l priveşte pe Ronald Ross, primul din cei zece copii ai unui ofiţer superior din armata britanică.

Născut în India, unde-şi petrece primii opt ani de viaţă, Ronald este trimis să studieze în Anglia. Planurile sale de viitor sunt vagi: este pasionat de matematică, dar şi foarte talentat la desen, iar la un moment dat îşi exprimă dorinţa de a deveni scriitor. Dar tatăl său a hotărât deja: Ronald va studia medicina şi va integra Serviciul Medical Indian, ai cărui membri se bucură de prestigiu şi sunt bine plătiţi. Fiul se supune, chiar dacă îşi petrece cea mai mare parte a studenţiei compunând piese muzicale, scriind poeme şi piese de teatru.

Portrait of Sir Ronald Ross at his desk
Photograph by Elliott & Fry

Ajuns în cele din urmă în India, Ronald Ross are de tratat numeroase cazuri de malarie, boală de care suferea de altfel şi propriul său tată. Tot în India, Ross întâlneşte doi duşmani cu care se va confrunta o bună parte din viaţă: ţînţarii şi "barbaria administrativă", după cum va numi el însuşi apatia şi birocraţia sistemului administrativ britanic al epocii.

"The prevention of malaria" By: Ronald Ross,
Published: John Murray London, 1910.


Pe primul dintre aceşti inamici s-ar putea spune că l-a învins într-o zi de august 1897, când a pus în evidenţă rolul jucat de femela ţânţarului anofel în transmiterea malariei.
Ziua în care a putut spune:

" I know this little thing
A myriad men will save,
O Death, where is thy sting?
Thy victory, O grave?"

Ziua de 20 august a devenit, în amintirea acestui eveniment, World Mosquito Day.


Ronald Ross with a microscope, n.d.
Photographed reproduced for Sir Ronald Ross's obituary in The Times September 1932.

În ceea ce-l priveşte pe cel de-al doilea "inamic",
 care refuză să-i finanţeze cercetările şi-l transferă dintr-o garnizoană în alta tocmai când este gata să obţină rezultate încurajatoare, Ross învaţă să-i reducă la maximum capacitatea de a-i pune beţe în roate. Şi se plânge, în versuri sau în proză, de ostilitatea sistemului.
Se pare însă că o zi internaţională care să celebreze victoria asupra birocraţiei nu este încă la ordinea zilei.


* Ronald Ross(1857-1932) - Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1902
"pentru lucrările sale asupra malariei, prin care a arătat modul în care aceasta pătrunde în organism şi a pus bazele unor cercetări încununate de succes privind malaria şi metodele de a o combate"


Credit photos:
1 - Postage Stamp Chat Board & Stamp Bulletin Board Forum - http://www.stampboards.com/.
2-5 - Wellcome Library, London.