lundi 15 octobre 2012

Sărbătoarea Ştiinţei 2012 la Paris - Radio (90) - Buren, McCollum

Amelia Chirca - Intervenţie în emisiunea "Ştiinţa în cuvinte potrivite"
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache - Radio România Cultural
vineri, 12 octombrie 2012
Înregistrarea (2'50") poate fi ascultată aici:


[Extrase]
Astăzi aş vrea să vă vorbesc despre o sărbătoare care atrage de 20 de ani încoace peste un milion şi jumătate de participanţi: Sărbătoarea Ştiinţei.
Creată în 1991 şi pilotată de Ministerul Învătământului Superior şi al Cercetării,
Sărbătoarea Ştiinţei îşi propune să favorizeze comunicarea între comunitatea ştiinţifică şi publicul larg.
În fiecare an, în luna octombrie - o ocazie de a descoperi lumea ştiinţelor datorită unei abordări concrete, conviviale şi ludice.
Pentru a-şi atinge scopul, organizatorii fac apel la o mare diversitate de mijloace: experienţe, conferinţe, expoziţii, spectacole, filme.
Numeroase centre şi laboratoare de cercetare sau instituţii de învăţământ superior îşi deschid porţile publicului larg.
Instituţii specializate în tălmăcirea ştiinţei, precum Cité des Sciences, Palais de la Découverte, Muzeul de Istorie Naturală sau Conservatorul Naţional de Arte şi Meserii - nume familiare ascultătorilor fideli ai emisiunii, şi-au prelungit programele şi au pregătit o serie de surprize.
Programul este variat şi nici un domeniu ştinţific nu este uitat, de la ştiinţele naturii şi universului, până la ştiinţele sociale.
Bineînţeles, unul din scopurile - mărturisite, de altfel - ale organizatorilor evenimentului este acela de a isca în rândul celor mai tineri vocaţiile indispensabile pentru progresul ştiinţei şi al societăţii.
Desigur, toţi cei care vor descoperi ştiinţa cu această ocazie nu vor deveni laureaţi ai Premiului Nobel - chiar dacă recentul anunţ al unui nou laureat francez este de natură să stimuleze entuziasmul general, 
...însă un lucru este sigur: mulţi dintre ei vor fi mai bine pregătiţi să înţeleagă noile cuceriri ale ştiinţei şi să analizeze cu discernământ avantajele şi pericolele inerente progresului în acest domeniu.

Imagini:
Daniel Buren - Les Trois Cabanes éclatées en une ou La Cabane éclatée en trois peaux, 2000
Bois, plexiglas transparents colorés, vinyle autoadhésif blanc de 8,7 cm de large, lumière du jour et lumière électrique.

Allan McCollum - Perfect Vehicles, 1988
Peinture sur fibre de verre et béton.

Lille métropole Musée d'art moderne, d'art contemporaine et d'art brut - Villeneuve d'Ascq

Foto MSChirca, 2011