mercredi 7 novembre 2012

Marie Skłodowska CURIE * - Două surori

Greu de imaginat care ar fi fost laureaţii Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1903 şi ai Premiului Nobel pentru chimie pe anul 1911, ba chiar şi care ar fi fost istoria fizicii şi a chimiei, dacă Bronya şi Manya  Skłodowska nu ar fi luat, în ultimii ani de liceu, acea hotărâre neobişnuită...

Azi se împlinesc 145 de ani de la naşterea Mariei Skłodowska Curie...

Manya (Maria) este cea mai mică dintre cei cinci copii - patru fete şi un băiat, din familia profesorilor Bronisława şi Władysław Skłodowski [1]. Tatăl predă matematica şi fizica într‑un liceu din Varşovia, iar mama conduce un pensionat de fete, astfel încât cei cinci copii primesc o solidă educaţie literară şi ştiinţifică.

Viaţa însă nu este uşoară în Polonia acelor vremuri. De fapt, Polonia nici nu mai există pe hartă, fiind complet împărţită, de la sfârşitul secolului XVIII, între Rusia, Prusia şi Austria.
The Sklodowski children (left to right): Zosia, Hela, Manya (the youngest), Joseph, and Bronya

Boli, azi îmblânzite, făceau ravagii. La numai 13 ani, fata cea mare a familiei Sklodowski este răpusă de tifos, iar doi ani după aceea, în 1878, mama moare învinsă de tuberculoză. Maria are doar 11 ani, iar Bronia este doar cu doi ani mai mare.


Bronia şi Maria sunt eleve excelente, atrase de materiile ştiinţifice. În 1883, Maria termină studiile secundare cu medalia de aur. Ambele surori ar dori să urmeze studii superioare, dar accesul fetelor la Universitatea din Varşovia este interzis. Ar putea încerca să studieze la Paris. Lipsesc însă banii.

Cele două surori găsesc însă o soluţie: Maria va renunţa pentru o vreme la studii, îşi va lua de lucru şi îşi va ajuta cu banii câştigaţi sora plecată la Paris. Când sora cea mare va termina studiile, o va ajuta ea pe sora cea mică să vină să studieze la Paris.

Apoi se vor întoarce amândouă în Polonia, căci "ceea ce este foarte clar, este că cele două surori, când hotărăsc să urmeze acest plan pentru a merge să studieze la Paris, nu este pentru a se instala la Paris, ci cu ideea de a dobândi cunoştinţe importante pe care să le aducă în ţara lor şi să le pună în serviciul Poloniei." [2]


Maria Sklodowska en 1888.
© A.C.J.C. Fonds Curie et Joliot-Curie.

Zis şi făcut! Bronia plecă să facă studii de medicină la Paris. Maria se angajează guvernantă în provincie, trimiţându-i bani Broniei. Apoi este rândul Mariei să vină la Paris, invitată de Bronia, care între  timp se căsătorise cu un coleg de facultate, polonez şi el.

Pe 3 noiembrie 1891, Maria Skłodowska se înscrie ca studentă la Facultatea de Ştiinţe din Paris.
 Între cei 1825 de studenţi ai facultăţii, sunt doar 23 de fete. Majoritatea vin de peste hotare, căci în şcolile franceze de fete din epocă nu erau predate ştiinţele fizico-chimice.

Peste doi ani, Maria Skłodowska obţine licenţa, ca şefă de promoţie. Peste încă un an, obţine şi licenţa în matematică. De data asta, a doua din promoţia sa.

Fidelă planului iniţial, Bronia revine în Polonia. Împreună cu soţul ei, se instalează în sudul ţării, unde înfiinţează un sanatoriu pentru tratarea tuberculoşilor.

Maria se pregăteşte să se întoarcă şi ea definitiv în Polonia. Ajunsă la Varşovia, este însă rugată să se revină la Paris. Se întoarce pentru a se căsători şi pentru a lucra alături de acela cu care împarte acum o criptă la Pantheon: Pierre Curie.

Una din primele descoperiri pe care Marie şi Pierre Curie le vor face împreună va fi un element chimic necunoscut până la ei. Pe care îl vor boteza simplu: 
Poloniu.
Wedding photo of Pierre and Marie Curie, 1895.
Copyright © Association Curie Joliot-Curie

* Marie Curie, née Sklodowska (1867 - 1934)
Premiul Nobel pentru fizică, 1903; Premiul Nobel pentru chimie, 1911.

Bibliografie
[1] Éve Curie - Madame Curie, Gallimard, Paris, 1938.
[2] "Hélène Langevin, petite-fille de Marie Curie" în
http://www.histoire-immigration.fr/musee/collections/helene-langevin-petite-fille-de-marie-curie.