samedi 22 décembre 2012

Niels Ryberg FINSEN * - Către lumină

Dacă treceţi prin Copenhaga şi hoinăriţi prin centrul capitalei daneze, cu siguranţă veţi remarca în apropiere de Spitalul Naţional un monument realizat de sculptorul Rudolf Tegner. Este vorba de un grup statuar intitulat Mod lyset (Către lumină), grup care a provocat în 1909, anul inaugurării sale, nenumărate controverse. Cele trei personaje ale monumentului, un bărbat în picioare încadrat de două femei îngenuncheate, par să aducă ofrandă astrului tutelar propriile lor trupuri lipsite de veşminte.
[Foto: thor☼odin™]

Să fie vorba de o invocare a unui soare mai puţin generos cu locuitorii acestor meleaguri?
Răspunsul este în acelaşi timp mai prozaic şi mai surprinzător, căci monumentul ilustrează o teorie ştiinţifică. Este vorba de opera scurtei vieţi a lui Niels Finsen, cel care a pus la punct o metodă de tratare a unor boli de piele cu efecte devastatoare, precum lupus vulgaris, cu ajutorul radiaţiilor luminoase.          

  Băiatul "foarte drăguţ, dar nu prea înzestrat şi cam lipsit de energie", după cum şi-l aminteşte directorul uneia dintre şcolile unde a studiat, este afectat de maladia lui Pick, boală ce provoacă tulburări în funcţionarea inimii, ficatului şi splinei, şi o stare de slăbiciune generală. 

Propria boală a declanşat de altfel interesul său pentru efectele benefice ale luminii: "Sufeream de anemie şi oboseală şi, întrucât trăiam într-o casă orientată spre nord, am început să cred că sănătatea mea ar avea de câştigat dacă aş primi mai mult soare. Aşa că am început să mă expun cât mai mult posibil razelor sale." Intre timp studiase medicina, aşa că, dorind să ştie care sunt efectele benefice ale soarelui asupra organismului, a căutat, zadarnic, răspunsul în tratatele de fiziologie existente. 

Convingerea că "eu aveam dreptate, iar tratatele se înşelau", confirmată de nenumărate observaţii privind animalele ce caută lumina soarelui, îl îndeamnă să pornească pe drumul unor "investigaţii ştiinţifice riguroase". Un drum de-a lungul căruia avea să pună la punct tratamentul variolei cu ajutorul luminii roşii, apoi tratamentul lupusului.

Lupus vulgaris, o tuberculoză cutanată de o virulenţă asemănatoare cu cea a unui lup înfometat, ce "roade" ţesuturile feţei bolnavului pe care-l desfigurează. Până în 1895, când Finsen tratează primul caz de lupus cu ajutorul unor radiaţii luminoase, toate tentativele de a vindeca sau măcar de a ameliora de manieră semnificativă starea pacienţilor suferind de această boală eşuaseră. Metoda sa permite o remisie totală în 50% din cazuri, în ciuda faptului că leziunile erau foarte întinse şi vechi şi o remisie parţială sau măcar o îmbunătăţire semnificativă a stării şi aspectului bolnavului pentru celelalte 50%. Nu-i de mirare că lumea medicală recunoaşte rapid metoda lui Finsen care devine curând practică curentă. Cât despre Institutul Finsen pentru fototerapie în cadrul căruia ea este aplicată şi perfecţionată, el devine un adevărat loc de pelerinaj pentru pacienţi dornici să scape de aspectul hidos provocat de boală.


"Miracolele" pe care le realizează pentru ceilalţi sunt fără doar şi poate o sursă de satisfacţii fără seamăn, dar ele nu împiedică degradarea rapidă a propriei sănatăţi. Niels Finsen îşi continuă activitatea în ciuda faptului că îşi petrece ultimii ani de viaţă într-un fotoliu rulant.

In acelaşi fotoliu rulant, acasă, înconjurat de familie, colaboratori şi numeroşi prieteni, va trăi Niels Finsen şi seara de 10 decembrie 1903, seara în care la Stockholm aveau loc festivităţile prilejuite de decernarea Premiilor Nobel. Laureatul Premiului pentru Medicină era prea suferind pentru a se deplasa.

Suma de bani ce însoţeşte premiul este donată Institutului Finsen pentru Fototerapie şi unui sanatoriu dedicat bolilor de inimă şi ficat, iar gestul său stimulează şi generozitatea altor donatori.

Peste câteva luni,  Niels Finsen se stinge din viaţă, în vârstă de numai 44 de ani.

 

* Niels Ryberg Finsen (1860-1904) - Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1903
"ca recunoaştere a contribuţiei sale la tratamentul unor boli, printre care Lupus vulgaris, cu ajutorul radiaţiei luminoase concentrate, prin care a deschis o nouă cale pentru ştiinţa medicală"


Bibliografie
[1] "Niels Ryberg Finsen – Biography"; http://www.nobelprize.org_prizes/medicine/laureates/1903/finsen.html.
[2] S. Y. Tan şi K. Linskey – "Niels Finsen: Gift of light", Singapore Med. J. 2011, 52 (11), 777.