lundi 8 avril 2013

Roboţii de la Innorobo, Lyon 2013 - Radioreportaj (103)

 
 Amelia Chirca -
intervenţie în emisiunea
"Ştiinţa în cuvinte potrivite"
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
la Radio România Cultural
vineri, 5 aprilie 2013

Se poate spune că timp de trei zile, la Salonul internaţional de robotică de la Lyon, realitatea a reprezentat un concurent serios pentru science-fiction. Nu numai pentru că roboţii prezenţi la Innorobo 2013 sunt capabili de performanţe impresionante, dar şi pentru că sunt foarte simpatici. Să vă prezint pe câţiva dintre ei:

Telenoid este un robot înalt cam cât un copil de doi ani, alb şi neted ca o fantomă simpatică, şi este capabil să vorbească, să râdă şi chiar să vă îmbrăţişeze. Mai mult, roboţelul "născut" la Universitatea din Osaka este capabil să imite la perfecţie expressile faciale umane şi poate fi dirijat de la distanţă prin telefon.

 Hovis Genie măsoară 40 de centimetri şi se deplasează pe rotiţe. Are două braţe articulate şi două camere de luat vederi în locul ochilor. El este ideal pentru a supraveghea o persoană suferindă, căreia îi va aminti să-şi ia medicamentele, îi va verifica temperatura şi tensiunea, iar în caz de valori anormale va contacta medicul sau un membru al familiei.
 Un adevărat star al salonului a fost şi roboţelul Nao, despre care am avut deja ocazia să vă vorbesc. El merge ţinut de mână, dansează, cântă, joacă fotbal şi este deja folosit în teste clinice ca "prieten" pentru copiii suferind de autism.
 Tot pentru copii a fost creat şi robotul Aidia, un pisic electronic, o jucărie afectuoasă, dotată de o adevărată personalitate. În funcţie de modul în care este tratat, Aidia poate protesta, poate rămâne supărat mai multe ore sau, dimpotrivă, poate să-şi manifeste satsfacţia dacă i se vorbeşte frumos sau dacă este mângâiat.
Cât despre iCub, roboţelul umanoid la a cărui realizare participă mai multe universităţi europene, el a făcut în ultimul timp progrese remarcabile. El este acum capabil să înţeleagă ce i se spune şi să anticipeze chiar sfârşitul unei fraze.

[Foto Internet]