vendredi 6 juin 2014

Arta robotică / Art robotique – Radioreportaj (133)

Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
Ştiinţa în cuvinte potrivite
redactori Corina Negrea şi Dan Manolache
pe Radio România Cultural
vineri, 30 mai 2014


Foto: www.20minutes.fr/culture/diaporama-photo-exposition-art-robotique

Art Robotique, expoziţia de la Cité des Sciences inaugurată la începutul lunii aprilie şi care poate fi vizitată până pe 4 ianuarie 2015 prezintă publicului 20 de opere dinamice şi spectaculoase realizate de zece artişti sau colective de artişti care au utilizat posibilităţile oferite de electronică, informatică, bionică şi robotică pentru a crea...


Opere surprinzătoare, multe dintre ele în mişcare, unele necesitând chiar participarea publicului.
Public ale cărei reacţii sunt variate: amuzament, interes, iritare, contestarea statutului „artistic” al exponatelor – dar în nici un caz indiferenţă.
Expoziţia „monumentală”, după cum previne chiar afişul, se situează la confuenţa între artă, ştiinţă şi tehnologie.


Artiştii, originari din Statele Unite, Germania, Japonia, Olanda sau Franţa, au în comun faptul de a fi utilizat în elaborarea operelor expuse – conform definiţiei actuale a „artei robotice” – tehnologii automatizate.
Exemple:
·       „Matricea lichidă în trei dimensiuni” - o premieră mondială realizată de un suedez şi un japonez, este o maşină care sculptează apa;
·       „Big Picture” - un robot pictor care realizează, de-a lungul întregii durate a expoziţiei, o operă picturală de mari dimensiuni.


Organizatorii au prevăzut şi vizite ghidate realizate de vechea noastră cunoştinţă, roboţelul Nao, dar şi ateliere pentru cei care doresc să afle mai mult despre Nao, despre Poppy (robotul umanoid ale cărui piese sunt realizate cu ajutorul unei imprimante în trei dimesiuni) sau despre Romeo, fratele mai mic ca vârstă, dar mai mare ca dimensiuni al lui Nao.

Vezi şiFoto: www.20minutes.fr/culture/diaporama-photo-exposition-art-robotique
Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
Ştiinţa în cuvinte potrivite
în [aproape] fiecare vineri pe