vendredi 31 octobre 2014

„Teza mea în 180 de secunde” – Radioreportaj (141)


Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
vineri, 24 octombrie 2014,
pe
Radio România CulturalImaginaţi-vă un scurt dialog, eventual la o petrecere unde media de vârstă se situează pe la 30 de ani:

„Şi tu cu ce te ocupi ?
- Sunt doctorandă la Universitatea din Strasbourg.
- Grozav ! Şi care este subiectul tezei ?
- Rolul proteinelor lin-15A şi al retinoblastomului în reprogramarea celulară directă în vivo la Caenorhabditis elegans.
- Aaaa ?!”


Să încercăm acum o altă variantă de răspuns:

„Este povestea unei celule situate în rectul unui vierme de 1 mm.
Într-o bună zi, pradă unei crize identitare, ea hotărăşte să evadeze din „închisoarea rectală”, să urce în „ascensorul social” şi să devină... un neuron!
Cu alte cuvinte, să treacă de la statutul de muncitoare necalificată în domeniul producerii de fecale, la cel de PDG al întreprinderii.

Ca într-un adevărat thriller, ascensiunea nu este simplă.
Anumite gene încearcă să o împiedice să realizeze acest destin măreţ.
Noroc însă că are şi aliaţi, asemenea unor profesori pasionaţi ce-şi încurajează elevii talentaţi să persevereze şi să-şi depăşească condiţia socială.”


Care este legătura dintre cele două texte?
Ambele răspund aceleiaşi realităţi: munca de trei ani a doctorandei Marie-Charlotte Morin, specialistă în biologie moleculară.

Diferenţa?
Cea de a doua variantă este un exemplu de „ştiinţă în cuvinte potrivite”. Prezentarea clară, captivantă şi plină de umor, i-a adus doctorandei primul loc la prima ediţie franceză a concursului ”Teza mea în 180 de secunde” şi premiul publicului la faza finală a concursului internaţional care s-a desfăşurat la Montreal.