dimanche 3 janvier 2016

Istorie, artă, dragoste şi generozitate – Radioreportaj [170]

Amelia Chirca - Radioreportaj pentru emisiunea „Ştiinţa în cuvinte potrivite”
 pe Radio România Cultural - vineri, 18 decembrie 2015

Foto: http://www.louvre.fr/

Bună ziua tuturor!
Am promis: istorie, artă, dragoste şi generozitate.
Voi începe (şi voi termina de altfel) cu dragostea. 
Mai precis cu un personaj mitic ce o întruchipează: Cupidon, zeul-copil înaripat care „săgetează” inimile muritorilor şi nemuritorilor. O parte din săgeţile sale, cele ascuţite, provoacă dragostea. Celelalte, tocite, o alungă... Cupidonul despre care este vorba astăzi, imortalizat în marmură de sculptorul Jacques Saly în 1753, parcă dornic să evite orice confuzie, verifică cu atenţie că a ales o săgeată foarte ascuţită, pentru a fi pe placul celei ce-l comandase, marchiza de Pompadour.

 Foto: http://www.amisdulouvre.fr/

Iată-ne aşadar la capitolul „Istorie” al intervenţiei mele.
Figură eminentă a secolului XVIII, favorită şi confidentă a regelui Ludovic al XV-lea, marchiza de Pompadour nu a fost doar o femeie de o frumuseţe excepţională, ci şi o adevărată protectoare a artelor epocii sale. Pasionată de muzică, literatură şi arte plastice, ea a reunit o remarcabilă colecţie de tablouri şi sculpturi, dintre care o bună parte se află acum în colecţiile Luvrului. Pasionată de sculptură, ea a comandat celor mai reputaţi artişti contemporani o serie de lucrări menite să-i împodobească diferitele şi somptuoasele proprietăţi.

Cât despre subiectele de predilecţie ale marchizei, ele erau dragostea şi copiii. Cine altul decât Cupidon/Amor le putea întruchipa pa amândouă? În colecţiile marchizei se aflau deja „Amor ameninţător” de Falconet, un „Amor sărutând Prietenia” de Pigalle şi un „Amor cioplindu-şi un arc din măciuca lui Hercule” de Bouchardon. În 1752, marchiza comandă sculptorului francez Jacques Saly lucrarea „Amor încercându-şi o săgeată”, operă excepţională prin delicateţea compoziţiei sale şi prin virtuozitatea execuţiei. 

 Foto: http://www.tousmecenes.fr/

Conservată timp de două secole în colecţii particulare şi declarată 2006 „Tezaur naţional”, sculptura ar putea fi achiziţionată astăzi de către muzeul Luvru pentru suma de 5,5 milioane de euro.

Şi cu asta ajungem la capitolul „Generozitate”.
Asta pentru că fondurile destinate noilor achiziţii nu permit Luvrului acest „Amor”. Aşa că a făcut apel la generozitatea publicului, cu scopul de a colecta cel puţin 600.000 de euro. Şi publicul, convins de altfel că dragostea nu se cumpără, a răspuns prezent: 51% din sumă a fost deja colectată. Impresionant mi se pare numărl donatorilor: nu mai puţin de 2209 persoane. 

Foto: http://www.rtl.fr/culture/

Un mecenat modest, dar atât de semnificativ. Numele donatorilor sunt deja înscrise pe siteul muzeului, iar după achiziţioanarea operei, ele vor fi înscrise pe o placă, în apropierea acesteia. Mai mult, donatorilor li se oferă posibilitatea de a lăsa pe siteul muzeului o dedicaţie. Am citit câteva dintre ele şi, dincolo de bani, oamenii au dat, fără doar şi poate, multă dragoste.

Nu este prima campanie de acest fel lansată de Luvru; este cea de a şasea. Printre primele cinci, încununate de succes, aş aminti pe cea din 2010 dedicată achiziţionarii capodoperei lui Cranach, Cele trei graţii, şi pe cea din 2013, care a colectat un milion de euro pentru restaurarea Victoriei din Samothrace.

Foto: http://www.la-croix.com/Culture/Expositions/

Şi o ghicitoare: când credeţi că se încheie actuala campanie?
Pe 14 februarie, de Sf. Valentin, de Ziua îndrăgostiţilor!

În ceea ce mă priveşte, vă doresc să aveţi parte în fiecare zi de artă, dragoste şi generozitate.
La Mulţi Ani!