dimanche 27 mars 2016

30 de ani de entuziasm : Cité des Sciences, Paris – Radioreportaj (175)

Astăzi vreau să vă vorbesc despre 30 de ani de entuziasm :
336 de expoziţii, peste 1000 de conferinţe,
peste 89.000.000 de vizitatori.
„Şi pentru că toate acestea
Trebuiau să poarte un nume,
Un singur nume,
Li s-a spus” *
simplu:
Cité des Sciences.

O instituţie pe care am avut destul de des ocazia să o vizităm împreună de-a lungul anilor.
Zilele acestea, Cité des Sciences, Citadela Ştiinţei, face obiectul a numeroase articole în presa scrisă franceză, dar şi a unor emisiuni de radio sau de televiziune, pentru că nava amiral a culturii ştiinţifice din Franţa împlineşte 30 de ani.


De 30 de ani, cei 150.000 de m² pe care îi ocupă în fostul cartier al abatoarelor de la periferia Parisului au devenit un loc unde viitorul se conjugă la prezent sau, cum afirma un vizitator încântat, a intra pe teritoriul Citadelei Ştiinţelor înseamnă deja a face un pas în viitor.

Trebuie să precizez că deasupra leagănului său a vegheat o adevărată zână bună. Este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, de cometa Halley!
Asta pentru că Cité des Sciences a fost inaugurată pe 13 martie 1986, când a avut loc întâlnirea dintre sonda europeană Giotto şi cometa Halley, întâlnire transmisă în direct la Cité des Sciences.

Fizicianul Maurice Levy, cel care a conceput proiectul cultural al Citadelei Ştiinţei şi primul său preşedinte, declara la acea vreme:
„Nu este vorba despre un muzeu, ci despre un loc de interacţiune cu publicul”.
Şi publicul a răspuns prezent acestei invitaţii.
Răspunsul a fost de altfel atât de entuziast şi publicul atât e variat, încât în 1992 a fost inaugurată sora mai tânără, Citadela Copiilor, accesibilă vizitatorilor cu vârste începând de la... 2 ani!
De atunci încoace, conceptul de Citadelă a Copiilor a fost preluat cu succes de alte opt ţări.


Secretul Citadelei Ştiinţei?
Cred că sunt mai multe şi nici măcar nu sunt secrete.

Unul dintre ingredientele reţetei succesului îl constituie desigur faptul că Cité des Sciences a constituit întotdeauna o vitrină a noutăţilor ştiinţifice şi tehnologice.
Recent, aici publicul putea descoperi un exemplar al inimii artificiale Carmat, iar în curând vor fi prezentate automobilele fără şofer şi chiar un festival al dronelor.
Înainte ca internetul să devină o componentă atât de indispensabilă a vieţii noastre de zi cu zi, el a putut fi descoperit în avanpremieră de către publicul francez la Cité des Sciences.

Un alt element important îl constituie caracterul interactiv al expoziţiilor prezentate aici.
Vizitatorii văd desigur exponatele, dar le pot în plus atinge şi manipula.
Interactivităţii i se adaugă apoi caracterul ludic al experienţelor propuse.
Vizitatorii pot astfel să descopere cele mai serioase cuceriri ale ştiinţei amuzându-se, jucându-se. Şi, pentru că se adresează copilului ce se ascunde în fiecare din noi, Cité des Sciences face adesea apel şi la o doză de impertinenţă, cum a fost cazul pentru expoziţiile temporare având ca subiecte zgomotele şi secreţiile organismului uman sau descoperirea sexualităţii de către cei mai tineri.


Nu este de mirare aşadar că Cité des Sciences figurează în topul primelor cinci instituţii de popularizare a stiinţei, alături de cele de la Londra, Mûnchen, Milano şi San Francisco.
Dacă treceţi prin Paris, nu uitaţi: la Villette vă aşteaptă o lume
dedicată dorinţei de a înţelege lumea care ne înconjoară.
Intraţi şi lăsaţi-vă cuceriţi!
Sigur nu veţi regreta!

Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
 pe Radio România Cultural
vineri, 25 martie 2016


* Marin Sorescu – Trebuiau să poarte une nume, Poeme, 1965.
Expoziţii temporare 2016 la Cité des Sciences, Paris.