dimanche 24 avril 2016

O blondă de 57 de ani, vedeta unei expoziţii pariziene – Radioreportaj (176)

Barbie este vedeta unei expoziţii organizată de o instituţie muzeală cât se poate de serioasă: Muzeul de Arte Decorative, care se situează în aripa de vest a  Luvrului.
Este vorba de o expoziţie care se adresează în egală măsură copiilor - în special fetiţelor, să recunoaştem - dar şi adulţilor.
Bineînţeles, copiii, dacă vizitează această expoziţie, au ocazia să redescopere un personaj prezent de obicei în mai multe exemplare în cuferele cu jucării de pe toate meridianele şi paralele globului.


Căci Barbara Millicent Roberts, Barbie - pentru intimi, la 57 de ani, rămâne, păpuşa preferată a multor fetiţe din lumea întreagă.
Să nu uităm că în fiecare secundă 2,5 exemplare Barbie sunt vândute undeva, pe glob.

Această jucărie legendară este deci vedeta unei expoziţii serioase.
Până pe 18 septembrie 2016, nu mai puţin de 700 de exemplare de Barbie şi tot atâtea ţinute, printre care se numără creaţii exclusive semnate Thierry Mugler, Karl Lagerfeld, Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier sau Christian Louboutin, sunt prezentate în cei 1500 m² ai expoziţiei.
Cu alte cuvinte, un paradis pentru copii mai mult sau mai puţin cuminţi.


Dar spuneam că expoziţia se adresează în egală măsură şi adulţilor.
Unul dintre motive este desigur faptul că fiecare adult este un fost copil, deci sensibil la tot ceea ce evocă vârsta când „înţelepciunea şi iubirea [lui erau] jocul”.

Dar ăsta nu este singurul motiv.
Căci blonda longilină nu este doar o păpuşă ce poate fi îmbrăcată, dezbrăcată sau coafată, după imaginaţia celor mici. Ea este, nici mai mult, nici mai puţin, decât ilustrarea unei anumite societăţi, cu ce are ea mai bun sau mai puţin bun. O societate ale cărei modificări le-a urmat, adeseori, şi le-a devansat, câteodată.


Subţire, ba chiar prea subţire după unii, blondă, cochetă, unii ar spune frivolă, Barbie nu este tocmai personajul preferat de feministe.

Şi totuşi...
Trebuie să ştiţi că încă de la naştere, ea a avut de luptat cu prejudecăţile masculine. Cu excepţia „mamei” lui Barbie, Ruth Handler, în anii 50, în societatea Mattel, lucrau în posturi de conducere doar bărbaţi. Ori aceştia nu erau deloc de acord cu lansarea unei păpuşi al cărui scop nu era de a le antrena pe fetiţe pentru viitorul rol de mamă şi gospodină perfectă.
Barbie reprezenta o femeie tânără, ce-i drept idealizată, dar autonomă, independentă, aptă să profite de toate oportunităţile şi nu numai de cele rezervate tradiţional femeilor.


Barbie a urmat toate schimbările sociale, politice şi culturale ale societăţii occidentale.
Desigur, există o Barbie prinţesă, dar există 150 de modele, fiecare dotat cu panoplia corespunzătoare unei meserii, de la cele mai clasice; la cele mai avangardiste.
Există astfel o Barbie profesor, pilot de curse, ofiţer de poliţie, medic, paleontolog, informaticiană. Puţini ştiu că au existat de-a lungul anilor patru modele Barbie candidate la preşidenţia Statelor Unite şi chiar o Barbie astronaut, încă în 1965, adică patru ani înainte ca Niels Armstrong să facă celebrul său mic pas.
Personaj ce primeşte cam tot atâta curier cât un star hollywodian, Barbie are desigur o armată de secretari, un fan club, sponsorizează nenumărate concerte, emisiuni de televiziune şi alte evenimente.
O adevărată femeie de afaceri această Barbie, nu-i aşa?Aşadar, dacă treceţi prin Paris înainte de 18 septembrie, mai ales dacă sunteţi însoţiţi de copii, şi dacă am reuşit să vă fac să vă schimbaţi un pic părerea despre Barbie,
la doi paşi de Mona Lisa şi de Venus din Milo,
la Muzeul Artelor Decorative, vă aşteaptă o reprezentantă, mult mai complexă decât poate părea la prima vedere, a societăţii contemporane.
Dacă îi faceţi o vizită, cred că nu veţi regreta!


Barbie la Muzeul Artelor Decorative, Paris
Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
 pe Radio România Cultural
vineri, 22 aprilie 2016