lundi 16 mai 2016

Sănătatea mintală / Paris, La Défénse - Radioreportaj (178)

Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
Ştiinţa în cuvinte potrivite
pe Radio România Cultural
cu Corina Negrea şi Dan Manolache
vineri, 13 mai 2016


Dan Manolache: În cel mai modern cartier la Parisului, în cartierul zgârie-norilor, La Défense aşadar, se întâmplă o manifestare care îşi propune să sensibilizeze publicul larg în privinţa sănătăţii mintale. De ce între zgârie-nori, Amelia Chirca?


De ce între zgârie-nori?
Bună ziua în primul rând tuturor!
Poate pentru că zgârie-norii şi tot modul de viaţă care merge de la sine cu acest decor reprezintă o sursă de stress, de perturbare a sănătăţii mintale, a integrităţii mintale. Şi poate şi pentru că în acest cartier există o esplanadă superbă, care oferea spaţiul pentru desfăşurarea acestei manifestări.


Trebuie să vă mărturisesc că pregătind intervenţia de astăzi am aflat câteva date care m-au surprins şi chiar m-au speriat. Astfel, în prezent, se pare că mai mult de 20% din populaţia Franţei a fost sau este confruntată cu o problemă de sănătate mintală, iar în viitorul apropiat, adică în 2020, procentul va fi chiar de 25%. Adică un francez din patru! Cifre destul de alarmante, nu-i aşa?


Tocmai de aceea, săptămâna aceasta a avut loc la Paris această manifestare. Nu este vorba de vreun congres ce ar fi reunit specialişti în domeniu, ci de o manifestare ce se adresează publicului larg. Deci, pe esplanada de la Défense s-au instalat standuri, pe o suprafată de mai bine de 1.000 m², iar structura cea mai impozantă a acestui teritoriu efemer, cea care a găzduit de altfel majoritatea evenimentelor, este o enormă sferă transparentă.


Alegerea nu este întâmplătoare. Această sferă simbolizează izolarea persoanelor suferind de probleme mentale. Izolare datorată, desigur, patologiei care îi afectează, dar şi nenumăratelor prejudecăţi ale celor din jur.


Aşadar, timp de trei zile, specialişti, dar şi reprezentanţi ai diferitelor asociaţii sau ai mass-media au venit în întâmpinarea publicului larg. Scopul principal: sensibilizarea.
Sensibilizarea legată de problemele legate de tulburile psihice şi de consecinţele individuale şi societale pe care le provoacă. Mese rotunde, dezbateri, animaţie, expoziţii, distribuire de documente informative – sunt câteva dintre uneltele utilizate.


Organizatorii manifestării, Fundaţia Falret, acţionează încă de la înfinţarea ei, acum 175 de ani, în două direcţii principale. Prima, desigur, aceea de a sprijini şi finanţa programele de cercetare menite a găsi noi soluţii pentru prevenirea şi tratarea tulburărilor psihice. Dar nu mai puţin important este cel de al doilea domeniu de acţiune, adică lupta împotriva excluderii şi prejudecăţilor în ceea ce priveşte persoanele atinse de astfel de tulburări.


Timp de trei zile, la Défense, medici, psihiatrii, cercetători, oameni politici, responsabili de resurse umane şi persoane în situaţie de handicap psihic au acţionat pentru sensibilizarea publicului larg. O acţiune în favoarea coeziunii societăţii contemporane, o contribuţie la reducerea inegalităţilor de tot felul. Dar şi o modalitate de a atrage atenţia responsabililor politici asupra necesităţii modernizării sistemului francez de sănătate.


Cap sur la Santé mentale, acesta era titlul manifestării, ce s-ar putea traduce prin „Obiectiv: sănătatea mintală”, este prima manifestare de anvergură organizată în Franţa. Nu va fi însă şi ultima. Ambiţia organizatorilor este de a o pereniza şi de a o extinde la totalitatea teritoriului naţional.  


Ultima fotografie: Paysage avec des fleurs par Adeline LOISEAU
acrylique sur toile, 90 x 90 cm
CHRS Foyer Falret