mercredi 30 novembre 2016

Menaj în orbită: camioane-pubelă cosmice şi gunoieri spaţiali [Radioreportaj 190]


Bună ziua tuturor!

În ultimele două săptamâni, unul din subiectele cele mai abordate de mass-media franceză a fost explorarea spaţiului cosmic. Şi nu întâmplător: cu şapte zile în urmă, cel de al 10-lea astronaut francez, Thomas Pesquet, a decolat de la cosmodromul din Baikonur în direcţia Staţiunii Spaţiale Internaţionale, la bordul căreia va trăi şi va lucra timp de şase luni.


Este lesne de înţeles interesul pe care mai toţi francezii îl manifestă pentru această extraordinară aventură ştiinţifică, tehnologică şi umana: viaţa în orbită în jurul Pământului, în acest adevărat avanpost al umanităţii, rampă de lansare pentru viitoarele misiuni de explorare spaţială. 
Fără doar şi poate, „cucerirea” spaţiului extraterestru fascinează încă.

Iată însă că din ce în ce mai mulţi specialişti se declară preocupaţi de consecinţele acestui adevărat „asalt” al cosmosului, de riscul de a repeta o serie de erori deja comise pe planeta mamă. 
Printe acestea se numără... poluarea spaţiului cosmic.


Pare greu de crezut, dar la câteva sute de kilometri deasupra noastră nu se află doar „cerul înstelat” pe care Kant îl asocia legii morale din noi, ci şi o adevărată „groapă de gunoi”, fragmente de sateliţi ieşiţi din uz, buloane, cioburi de sticlă...
 Conform Centrului Naţional de Studii Spaţiale de la Toulouse nu mai puţin de 14.000 de obiecte gravitează în permanenţă în jurul planetei. Dintre acestea, doar 800 sunt încă utile. Toate celelalte sunt resturi de sateliţi, de etaje abandonate de rachete sau fragmente rezultate în urma unor explozii ori coliziuni.

Ei şi?
Ei bine, aceste deşeuri, din ce în ce mai numeroase şi mai apropiate decât meteoriţii, se deplasează cu o viteză de 8 kilometri pe secundă. La o astfel de vitează, chiar şi impactul unui deşeu de foarte mici dimensiuni poate avea consecinţe dramatice asupra unui satelit în activitate, asupra unei navete spaţiale cu echipaj la bord sau asupra unui telescop spaţial.


Cei drept, până acum nici unul dintre aceste evenimente nu s-a soldat cu pierderi de vieţi sau cu perturbări grave ale misiunilor sateliţilor aflaţi în activitate. Navetele spaţiale ce revin pe Pământ poartă incă urmele acestor coliziuni, ca şi diferitele module ale Staţiunii Spaţiale Internaţionale. De altfel, unul dintre obiectivele astronauţilor în timpul misiunilor extra-vehiculare îl constituie inventarierea acestor urme de impact şi repararea eventualelor stricăciuni.

Chiar dacă evenimentul este, pentru moment, rarisim, s-a întâmplat deja ca unii sateliţi artificiali să fie distruşi în urma unei astfel de coliziuni.Ca să nu mai vorbim de cele 80 de manevre complexe şi costisitoare ce sunt realizate în fiecare an pentru a evita aceste adevărate „accidente de circulaţie” în spaţiul cosmic.


Iată de ce instituţii dintre cele mai serioase, printre care Centrul Naţional Francez de Studii Spaţiale, au lansat programe de cercetare ambiţioase privind „menajul în orbită”. Printre cercetătorii implicaţi în aceste studii, adevăraţi „gunoieri spaţiali”, după cum se numesc ei înşişi, mai în glumă, mai în serios, se numără şi Christophe Bonnal, autorul unei cărţi apărute recent şi intitulată „Poluarea spaţială – stare de urgenţă”.

Lucrarea este în acelaşi timp un diagnostic al situaţiei actuale, un avertisment pentru viitor şi o prezentare a diferitelor soluţii posibile pentru eliminarea deşeurilor deja existente. Printre acestea se numără: colectarea deşeurilor cu ajutorul unor imense „plase” sau al unor harpoane inspirate de uneltele pescarilor; distrugerea lor cu ajutorul unor raze laser; conceperea unor navete spaţiale colectoare de deşeuri; trimiterea lor în spaţiul sideral, departe de planeta noastră.


De altfel, inginerii societăţii Airbus lucrează deja la un proiect de „camion pubelă” cosmic. Un proiect ce beneficiază şi de o subvenţie de 2,8 miliarde de euro din partea Uniunii Europene.
Un program de cercetare în acelaşi domeniu a fost iniţiat şi de agenţia spaţială japoneză.

O altă pistă constă în dotarea viitorilor sateliţi cu un dispozitiv capabil da a-i scoate de pe orbită de îndată ce nu mai sunt utilizabilI.De altfel, unul dintre cele mai prestigioase institute fraceze de inginerie spaţială propune deja un cursus universitar pentru viitorii „gunoieri” ai spaţiului.


Amelia Chirca - Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite” cu Corina Negrea şi Dan Manolache
pe Radio România Cultural - vineri, 25 noiembrie 2016


Foto:
http://theglobserver.com/notre-ciel-poubelle-de-lespace/
http://www.isae-alumni.net/gene/main.php?base=840&id_news=1881
http://astronova.fr/2015/12/27/espace-le-grand-menage/
https://cnes.fr/fr/web/CNES-fr/9531-gp-debris-spatiaux-le-cnes-aux-nations-unies.php
https://jeunes.cnes.fr/fr/web/CNES-Jeunes-fr/8532-les-futurs-eboueurs-de-l-espace.php
http://www.rfi.fr/emission/20161013-pourquoi-eboueurs-espace