mardi 15 novembre 2016

Moi(s) sans tabac - Eu (sau) luna fără tutun [Radioreportaj 189]

Bună ziua tuturor !

Astăzi aş dori să vă vorbesc despre o manifestare inedită în Franţa, aflată în plină desfăşurare. 
Intitulată „Moi(s) sans tabac”, care s-a putea traduce, în funcţie de modul în care este scris primul cuvânt, fie „Luna fără tutun, fie „Eu fără tutun”, manifestarea propune fumătorilor să renunţe la fumat timp de o lună.
Deviza manifestării este „În noiemebrie ne lăsăm de fumat împreună”.
Este aşadar vorba de un „challange” colectiv, ce se adresează în egală măsură fumătorilor şi anturajului acestora.


Organizată pentru prima dată în Franţa, manifestarea este inspirată de o inţiativă similară lansată în 2012 în Marea Britanie şi intitulată „Stoptober”, de la „Stop în octombrie”, iniţiativă încununată de succes.
În prezent, fumătorii nu mai reprezintă în Marea Britanie decât 18% din populaţia în vârstă de peste 15 ani, în timp ce în Frantă, ei reprezintă o treime din această populaţie.
Franţa deploră în fiecare an 73.000 de decese provocate de tabagism. Şi asta în ciuda mesajelor şi imaginilor din ce în ce mai sinistre şi ameninţatoare imprimate pe pachetele de ţigări şi difuzate în cadrul diverselor campanii antifumat, sau a creşterilor succesive ale preţului pachetului de ţigări.


Complet diferită de campaniile sinistre şi aparent ineficace, manifestarea „Mois sans tabac” preferă mesajele şi iniţiativele pozitive, face apel la toate „canalele” pe care acestea pot ajunge la publicul vizat, cele clasice: radio, televiziune, săli de cinema, campanii de afişaj în locurile publice, dar şi la reţelele de socializare şi la telefoanele mobile.
Şi încă un aspect inedit: iniţiativa mizează pe solidaritatea familiei, a prietenilor şi colegilor celor ce încearcă să renunţe la fumat. Şi ei sunt numeroşi: potrivit statisticilor disponibile, în Franţa 60% dintre fumători declară că doresc să se lase de fumat.

Totul a început cu o vastă campanie de sensibilizare a fumătorilor, organizată de-a lungul lunii octombrie de către Agenţia naţională de Sănătate publică.
Siteul internet „Mois sans tabac” propune fumătorilor care decid să renunţe la fumat, dar şi celor care doresc să-i susţină, să se înscrie pentru a primi un ajutor personalizat.
Am vizitat acest site ieri seară şi numărul fumătorilor înscrişi era de 168.914.


Fiecare participant primeşte un kit gratuit ce conţine: un carnet cu sfaturi pentru a reuşi să depăşească dificultăţile legate de „vindecarea” de această dependenţă, un badge, un sistem simplu şi amuzant de a calcula economiile realizate în funcţie de consumul obişnuit de ţigări şi o agendă ce-i permite să contabilizeze fiecare zi fără tutun ca pe o victorie personală.
Cei înscrişi primesc mesaje SMS de încurajare, iar în caz de dificultate pot cere şi primesc sfaturi de la specialişti tabacologi, dar şi de la alţi participanţi.
În fiecare zi, pe site apare un mesaj încurajator, cum era cel de ieri:
„A zecea zi fără tutun! Nu-i aşa că vocea vă este mai clară?”


Tot pe acest site sunt prezentate manifestările organizate pretutindeni în ţară în sprijinul celor care încearcă să renunţe la fumat: grupuri de întrajutorare care alternează discuţiile între fumători moderate de specialişti cu şedinţele de activitate fizică, standuri de informare privind tratamentele de substituţie nicotinică etc. Şi tot aici există o aplicaţie mobilă care poate fi încărcată gratuit şi care conţine un program personalizat, amuzant şi deloc moralizator.

Desigur, manifestarea fiind la prima ei ediţie şi în plină desfăşurare, un bilanţ ar fi prematur.
Îndrăznesc să cred că acesta va fi benefic.
Şi poate că iniţiativa va fi preluatăşi de alte ţări.


[Amelia Chirca - Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite” cu Corina Negrea şi Dan Manolache
pe Radio România Cultural - vineri, 11 noiembrie 2016]

FOTO:
http://ch-rochefort.fr/fr/actualites/moi-s-sans-tabac/
http://www.francesoir.fr/societe-sante/operation-mois-sans-tabac-une-campagne-pour-arreter-de-fumer-video
http://www.tabac-info-service.fr/layout/set/print/Partenaires-moi-s-sans-tabac-telechargez-les-outils-de-l-evenement/
http://partenaires-mois-sans-tabac.tabac-info-service.fr/