dimanche 11 décembre 2016

Jocuri, hazarduri şi matematică [Radioreportaj 191]

Bună ziua tuturor!
Trebuie să vă mărturisesc că am fost tentată să încep intervenţia de astăzi cu formula binecunoscută:
 „Faites vos jeux... Les jeux sont faits... Rien ne va plus!”

Formulă utilizată desigur în cazinouri, dar care se aplică în nenumărate situaţii din viaţa de toate zilele. Şi asta pentru că hazardul este un element inconturnabil al existenţei noastre şi ne fascinează dintotdeauna.


Cu toate acestea, nu hazardul a hotărât alegerea mea, ci faptul că o foarte serioasă instituţie dedicată tălmăcirii ştiinţei în cuvinte şi imagini potrivite a hotărât să-i dedice o expoziţie ce a fost inaugurată cu câteva zile în urmă şi care poate fi vizitată până pe 27 august 2017.

Instituţia cu pricina – situată la doi paşi de Champs Elysées, deci în inima Parisului – este Palais de la Découverte, iar expoziţia se intitulează „Faceţi jocurile! Când matematica se amestecă”.

Aşadar, hazardul! 
Asociat pe toate paralelele şi meridianele globului, de civilizaţii străvechi sau contemporane, cu voinţa zeilor sau cu practicile vrăjitoreşti, putând conduce la superstiţii, hazardul este de aproape două secole obiect de studiu pentru numeroase domenii ştiinţifice.
Ce este hazardul? Cum reuşesc matematicienii să-l descrie şi uneori să-l utilizeze?
Iată doua din întrebările pe care toţi ni le-am pus şi pe care expoziţia încearcă să ne ajute să răspundem.
Hazardul, probabilităţile şi chiar haosul, şi intervenţia lor în viaţa de toate zilele, în ştiinţă şi în cultură, în jocurile de noroc sau în domeniul criptografiei, sunt subiecte tratate într-un mod ludic (adică jucăuş) şi, bineînţeles, interactiv.


 Cea mai mare parte a expoziţiei este consacrată calcului probabilităţilor.
[...]
Experienţe simple şi amuzante, în care jucătorul are de-a face şi cu coincidenţe şi cu paradoxuri.
Printre jocurile propuse, se numără şi un loto clasic, la care probabilitatea de a câştiga este de 1 la 14.000.000.
Mai surprinzătoare este experienţa ce ne propune să compunem poeme fanteziste amestecând „la întâmplare” versuri provenind din 10 sonete, sau cea, inventată de însuşi Mozart, ce permite vizitatorului să compună propriul menuet combinând fraze muzicale selecţionate prin lansare de zaruri.
Aflăm, vizitând expoziţia, cum îşi prevăd cazinourile cifra de afaceri, dar şi cum îşi fixează tariful societăţile de asigurări în funcţie de probabilitatea producerii unui accident.
[...]
Dacă v-a trecut prin minte, ascultând această enumerare, cuvântul „haos”, aveţi dreptate.
Teoria haosului este şi ea prezentă şi iliustrată de mai multe experienţe nostime.


JOCURI, HAZARDURI ŞI MATEMATICÀ
Amelia Chirca - Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite” cu Dan Manolache
pe Radio România Cultural - vineri, 9 decembrie 2016


Ben = Benjamin Vautier, artist franco-elveţian născut în 1935 la Neapole, Italia şi stabilit din 1975 la Saint-Pancrace, Nisa. Celebru şi prin scrierile sale, écritures, cum sunt cele de mai sus. Numele staţiilor de tramvai din Nisa sunt scrise de Ben. Mai multe opere îi sunt expuse la MoMA‚ New York sau la MAMAC, Muzeul de Artă Modernă şi de Artă Contemporană din Nisa.