vendredi 21 avril 2017

Candidaţii la alegerile prezidenţiale şi ştiinţa [Radio România Cultural , 201]

Amelia Chirca, în studio, la emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
pe Radio România Cultural
cu Corina Negrea şi Dan Manolache

vineri, 14 aprilie 2017


Ce a fost scris, înainte de emisiune:

Bună ziua tuturor!

Mă aflu de câteva zile la Bucureşti şi am putut constata, din discuţiile purtate în familie, cu prieteni sau chiar cu persoane întâlnite în mijloacele de transport în comun, că alegerile prezidenţiale din Franţa reprezintă un subiect destul de familiar publicului român.

Cu câteva săptămâni în urmă, revista Sciences et Avenir a dorit să afle ceva mai mult despre locul pe care fiecare dintre cei 11 candidaţi îl acordă în programul său ştiinţelor. Cu atât mai mult cu cât, la vremea respectivă cel puţin, subiectul era practic absent din ziare, reviste, de la posturile de radio şi televiziune, şi chiar de pe reţelele de socializare.

Aşadar, Sciences et Avenir, o revistă ce se bucură de o solidă reputaţie în rândul specialiştilor, dar şi de o largă difuzare în rândurile publicului, a hotărât să joace un rol de mediator între oamenii de ştiinţă şi oamenii politici. O iniţiativă binevenită, ţinând cont de faptul că primii se plâng adeseori că sunt prea puţin auziţi, ascultaţi, consultaţi de către politicieni.

Revista a făcut apel la cinci oameni de ştiinţă francezi, de renume mondial, care au adresat candidaţilor la preşidenţia Franţei câteva întrebări, aceleaşi pentru fiecare, privind o serie de subiecte esenţiale cum ar fi: ecologia şi energia, cercetarea fundamentală şi modurile de a o finanţa, robotica, cibersecuritatea, protecţia mediului înconjurător, dar şi sănătatea, handicapul sau locul femeilor în comunitatea ştiinţifică.

Şi cum a fost în direct: