dimanche 11 juin 2017

Thomas Pesquet revine pe Pământ (Radioreportaj 205)

Bună ziua tuturor!

Astăzi vom fi împreună, pentru câteva minute, „cu capul în nori” şi cu picioarele pe pământ.
Asta pentru că subiectul intervenţiei mele este Thomas Pesquet, astronautul francez care se întoarce pe planeta natală după ceva mai mult de şase luni petrecute la bordul Staţiunii Spaţiale Internaţionale. 


Despre Thomas Pesquet şi despre misiunea Proxima v-am vorbit în noiembrie anul trecut. V-am vorbit atunci şi despre interesul fără precedent manifestat de mass-media franceză şi de publicul larg pentru cosmonautul, ce-i drept, foarte carismatic, şi pentru misiunea lui.

Ne-am fi putut aştepta ca cei 400 de kilometri ce-l separau de suprafaţa Terrei în timpul misiunii să aibă ca efect o scădere a acestui interes. „Loin des yeux, loin du coeur” zic francezii.
Ei bine, Thomas Pesquet a reuşit de-a lungul acestor şase luni să rămână aproape de ochii, urechiile şi inimile pământenilor. O prezenţă constantă pe reţelele de socializare, un număr impresionant de teleconferinţe şi un dialog susţinut cu numeroşii fani, în special cu cei mai tineri, în rândul cărora se pare că a provocat numeroase vocaţii ştinţifice – explică această popularitate rară.


Astronautul a folosit orice prilej pentru a informa publicul larg cu privire la activitatea sa în cadrul Staţiunii Spaţiale Internaţionale, la cele 62 de experienţe pe care le-a realizat pentru Agenţia Spaţială Europeană şi pentru Centrul Naţional de Studii Spaţiale, la viaţa de toate zilele la bordul staţiunii sau la cele două ieşiri extravehiculare pentru lucrări de întreţinere.

În schimb, el s-a ţinut la curent cu schimbările, numeroase, ce au avut loc în Franţa şi în lume în timpul abesenţei sale şi chiar a votat la alegerile prezidenţiale. De altfle, nu puţine sunt vocile care afirmă că s-ar întoarce tocmai la timp pentru a fi cooptat în guvern.


De-a lungul întregii perioade, Thomas Pesquet a realizat şi difuzat pe reţelele de socializare un număr impresionant de fotografii, de o frumuseţe ce-ţi taie răsuflarea, ale planetei albastre al cărei ocol îl făcea de 16 ori pe zi.

Printre ocupaţiile sale la bordul staţiunii internaţonale s-au numărat şi cântatul la saxofon, turnarea unui clip în imponderabilitate în colaborare cu un DJ francez sau cultivarea şi apoi consumarea unei salate extraterestre, mai gustoasă decât cele din grădina ursului din poveste, sau o discuţie cu Karl Lagerfeld, ce se va concretiza desigur prin câteva influenţe cosmice în viitoarea colecţie a celebrului creator de modă.

Revenind la evenimentul de astăzi, trebuie să vă spun că lungul drum al modulului Soyuz către stepele Kazakhstanului a început deja cu câteva ore în urmă, mai precis la ora 9:30, ora Parisului, când Thomas Pesquet şi colegul său rus Oleg Novitski s-au instalat la bordul modulului Soyuz.
În urmă cu câteva minute, Soyuz s-a separat de staţiunea spaţială şi şi-a început coborârea spre Pământ.


După un moment delicat, ce corespunde intrării în atmosfera terestră, când temperatura în jurul său va atinge 2000°C, odată ajunsă la 140 km distanţă de suprafaţa terestră, o capsulă în care se află cosmonauţii se va separa de restul modulului. Urmează apoi deschiderea paraşutei, iar la 70 de centrimetri de sol, aprinderea rachetelor de amortizare.

Câteva ore după aterizare, Thomas Pesquet va decola spre Köln unde, în cadrul Centrului European al Astronauţilor, se va readapta, sub supraveghere medicală, la gravitaţia terestră.

Aminteam, la un moment dat, faptul că astronautul francez a realizat, cu succes se pare, 62 de experienţe în spaţiu. Trebuie să precizez că subiectul  unui număr important de experienţe a fost, şi va continua să fie şi după aterizare, chiar el. Asta pentru că viaţa în spaţiul cosmic are un impact asupra organismului uman, în special datorită lipsei gravitaţiei şi expunerii la radiaţiile cosmice.


Printre consecinţele sejurului prelungit în spaţiul cosmic aş enumera: creşterea cu câţiva centrimetri în înălţime, pierderea de masă musculară şi osoasă, modificarea ritmului biologic, a florei intestinale şi chiar a gustului – aspect deloc de neglijat pentru un francez, presupus gurmet şi amator de vin bun.
Din fericire, cea mai mare parte a acestor modificări sunt reversibile.

Aşadar, astăzi, în jurul orei 17, ora Bucureştiului, astronautul francez se întoarce acasă.
Îi putem cred ura: „Bun venit!”


Thomas Pesquet revine pe Pământ
Amelia Chirca
Radioreportaj pentru emisiunea
„Ştiinţa în cuvinte potrivite”
de vineri, 2 iunie 2017,
cu Corina Negrea şi Dan Manolache pe
Radio România Cultural